Návštěva vinného sklípku sv. Barbory v Ratíškovicích
V sobotu 10. září, v období prostějovských hodů, jsme navštívili v rámci firemní akce vinné sklepy v Ratíškovicích ve vinařství sv. Barbora.
Tyto vinné sklepy jsou známé díky klasickým postupům zpracování hroznů, přírodnímu způsobu kvašení vína a minimalizací použití ušlechtilých kvasinek. Díky tomu vznikají jedinečná vína typická svým odrůdovým charakterem.
Po příjezdu do Ratíškovic, kolem půl páté, nás čekala prohlídka výrobny vín, kde jsme již k úvodnímu slovu paní sommeliérky dostali ochutnávku sektu. Následně nás provedla výrobou, kde nám ukázala celý výrobní proces a moderní technologická zařízení, díky kterým vína vznikají.
„Z prohlídky jsme si odnesli zajímavé informace. Například, že bílé odrůdy zrají v nerezových tancích s řízenou teplotou a nakvašení rmutů modrých odrůd probíhá v nerezových vinifikátorech, nebo že červená vína jsou školena v dubových sudech,” říká Eva Nesvadbíková, fakturantka z NEVY.
Během prohlídky jsme dále mohli ochutnat mošt z plodů révy vinné, tedy Burčák a také Rulandské bílé. Po prohlídce výroby jsme se přesunuli do soukromého vinařství sv. Barbora, kde nás přivítala milá paní majitelka, a kde byl pro nás nachystaný chutný raut společně s degustací v podzemních sklepech.
Večer jsme zakončili příjemným posezením u vína, ať už venku nebo uvnitř, a následně kolem půl jedenácté cestou zpátky do Prostějova.